Yarış atında enerji nasıl sağlanır?
Atlar egzersiz esnasında kas kasılmasını teşvik etmek için ATP (adenosin trifosfat) adlı küçük molekülleri kullanırlar. Ancak atların kasında ATP çok az depolanır. ATP'yi kullandıkları kadar çabuk üretebilen çok sayıda metabolik yol vardır. Bu yollar, ATP üretmek için çeşitli yakıtlar kullanır ve bir yarış atının beslenmesinin en önemli amacı, bu yakıtların depolanmasını optimize etmek; böylece kasın yorulmadan kasılmaya devam etmesini sağlamaktır. Yarış atı için en önemli yakıtlar çoğunlukla kasta ve daha az oranda karaciğerde depolanan glikojen (bir dizi glikoz molekülü) ve daha çok yağ dokusunda depolanan yağlardır. Dolayısıyla, yarış esnasında yarış atlarının en önemli yakıtı kas glikojen deposudur.
Rasyon enerjisi
Rasyonun enerjisi genellikle megakolories (Mcal) veya megajoules (MJ) sindirilebilir enerji (DE) cinsinden ifade edilir. DE, diyette atın temin ettiği enerjinin miktarını belirtir. DE gereksinimleri, atın bakım gereksinimi ve egzersiz sırasında harcanan ilave enerji temel alınarak hesaplanır. Egzersiz yapmayan yetişkin bir at, günde yaklaşık 16-17 Mcal DE gereksinimi vardır. Bir yarış atının gereksinimi ise bunun minimum iki katına çıkar.
Yarış atı yemleri
Son on yılda, özellikle yarış atları için sadece tahılların kullanımına yönlendirmekten vazgeçilmiştir. Bunların yerine özel olarak formüle edilmiş hazır yemler tercih edilmektedir. Hazır yemlerin esas amacı, nişasta tarafından sağlanan enerjinin oranını azaltmak için yağ ve fermente edilebilir lifler gibi alternatif enerji kaynaklarını kullanmaktır. Uygun bir yem miktarı ile beslendiğinde enerjinin yanı sıra, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere yarış atlarının tüm besin gereksinimlerini karşılarlar.
Sadece tahıl ve pekmezden oluşan tatlı bir yem, kalorisinin% 60-65'ini nişasta ve şekerden sağlar. İyi formüle edilmiş bir yarış yemi, nişasta ve şekerin kalorik katkısını % 50'den daha az sınırlar ve kalorinin% 20-30'unu yağdan sağlar. Bu yemler genellikle pancar küspesi gibi fermente edilebilir lif kaynakları ile birlikte% 6-10 arasında yağ ihtiva ederler.
“ Her hazır yem, yarış atınızın ihtiyaçlarını karşılamayabilir, bireysel beslenme her zaman esasdır! “