top of page

At beslenmesinin temelleri nelerdir?

 

Atların doÄŸal yapıları gün boyunca çok az miktarda yem tüketerek ancak uzun süre otlayacak ÅŸekilde tasarlanmıştır. Midesi diÄŸer hayvanlara nispeten küçük olmasına raÄŸmen, fonksiyonu atın saÄŸlığı ve beslenmesi için kritik önem taşır. Kalın bağırsaklarda, lif sindirimine yardımcı olan milyarlarca yararlı ve zararlı mikroplar vardır. Bu mikroplar liflerin fermantasyonu ile enerji ihtiyaçlarını karşılamak için atlar tarafından kullanılabilen bütirat, asetat ve propiyonat baÅŸta olmak üzere uçucu yaÄŸ asitleri sentezlerler. Bağırsak sisteminin düzgün bir ÅŸekilde çalışabilmesi için yeterli kaba yem tüketimi önemlidir. Kuru ot, padok mevcut olmadığında sıklıkla kullanılan alternarif lif kaynağıdır. Yonca aynı amaç için kullanılan bir baklagildir. Baklagiller genel olarak besleyici deÄŸer bakımından otlardan daha zengindir.

Bazı atlar beslenmesinde kaba yemlerle yetinirken, çalışan atların ek beslenme enerjisine ihtiyaçları vardır. Tahıl esaslı konsantreler geleneksel olarak bu ekstra enerjiyi saÄŸlarlar. Bitkiler, niÅŸasta biçiminde tohumlarını enerji ile depolarlar, bu nedenle yulaf, mısır ve arpa gibi enerji dolu tahıl taneleri birçok hayvan beslenmesinde önem arz eder. Tahıllarda yüksek miktarlarda bulunan niÅŸastayı oluÅŸturan glikoz molekül zincirleri atın ince bağırsağında enzimatik sindirimle metabolize olarak glikojen ve enerji üretilir.

 

Protein: Bazı proteinler bir zorunluluktur, ancak tüm proteinler kalite ve sindirim açısından aynı deÄŸildir. Atın diyetindeki protein kaynağı, gerekli amino asitlerin temini için özenle seçilmelidir. Lizin amino asiti özellikle genç büyüyen atlar için önemlidir, çünkü atlar doku hazırlamak ve onarmak için gerekli olan bu "yapı taşını" sentezleyemezler. Genç atların yetiÅŸkin ve hafif iÅŸlerde çalışan atlardan daha yüksek miktarda kaliteli proteine ihtiyaçları vardır.

 

Bir baÅŸka enerji kaynağı olan yaÄŸ ise eÅŸdeÄŸer miktardaki niÅŸastaya kıyasla yaklaşık 2.25 kat daha fazla enerji saÄŸlar. YaÄŸlar ince bağırsakta kolaylıkla sindirilir ve serbest yaÄŸ asitleri olarak emilirler. Bu enerji kaynağı, düÅŸük yoÄŸunluklu egzersizlerde yakılan glikojen miktarını azaltabilir. YaÄŸlar her at grubu tarafından kullanılabilirken, rasyona eklenen yaÄŸlı (% 5'den fazla yaÄŸ ihtiva eden) konsantreler, özellikle yoÄŸun egzersiz yapan atlar için çok uygundur.

 

Vitaminler, çeÅŸitli vücut sistemlerinin düzgün çalışmasını saÄŸlamak için gereklidir. Vitaminlerin bir kısmının vücutta sentezlenmesine karşın diÄŸer bir kısmının dışarıdan yemle beraber alınması gerekir. Bazı vitaminler, ihtiyaç olduÄŸunda kullanılmak üzere atın vücudunda depolanabilirler. Bu nedenle depolamanında üzerinde alınan bazı vitaminler toksik (zehirli) etki yapabilirler.

 

Mineraller vücut fonksiyonlarında ki kritik görevlerinden dolayı tüm at sınıfları için önemlidirler. ÖrneÄŸin kemik oluÅŸumu, kas kontraksiyonu, enerji metabolizması ve kan pıhtılaÅŸması için doÄŸru oranda yeterli miktarda kalsiyum ve fosfor önemlidir. Ancak, mineral ihtiyaçları atların yaÅŸ ve sınıflarına göre deÄŸiÅŸir.

bottom of page